سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بر مردمان روزگارى آید که جز سخن چین را ارج ننهند ، و جز بدکار را خوش طبع نخوانند ، و جز با انصاف را ناتوان ندانند . در آن روزگار صدقه را تاوان به حساب آرند ، و بر پیوند با خویشاوند منّت گذارند ، و عبادت را وسیلت بزرگى فروختن بر مردم انگارند . در چنین هنگام کار حکمرانى با مشورت زنان بود ، و امیر بودن از آن کودکان و تدبیر با خواجگان . [نهج البلاغه]
پرورش شتر مرغ
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» چگونه یک شتر مرغ خوب راتشخیص بدهیم وخصوصیات آن...

سابقه اهلی کردن حیوانات و پرورش آنها توسط انسان به منظور استفاده از فراورده هایشان قدمت چندین هزار ساله دارد. یکی از مهمترین جنبه های تامین مواد غذایی، برآورده ساختن نیاز انسان ......به مواد پروتئینی است که بخش اعظم آنرا پروتئین حیوانی تشکیل می دهد. با توجه به رشد روزافزون جمعیت نیاز به تامین پروتئین بیش از پیش احساس می شود. در این راستا توسعه صنعت نوین پرورش شترمرغ اقدامی مناسب و بجا بنظر می رسد.
حدود 150 سال پیش پرورش شترمرغ در کشورهای آفریقایی مخصوصا آفریقای جنوبی که سرزمین اصلی این پرنده است رواج داشته است. خصوصیاتی چون: مقاومت زیاد در برابر شرایط اقلیمی گوناگون، ویژگی های تغذیه ای و کیفیت منحصر به فرد محصولات آن از جمله گوشت، چرم و پر سبب شد تا از اوایل دهه 90 استقبال شایانی از سوی تولیدکنندگان در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه جهت پرورش و تکثیر شترمرغ در سطح انبوه و به شکل صنعتی بوجود آید.
در ایران نیز از حدود سال 1377 در جهت نگهداری و ازدیاد این حیوان اقدام گردید که نتیجه آن صدور بیش از 200 فقره موافقت اصولی جهت ایجاد مزارع صنعتی پرورش شترمرغ در سطح کشور تا پایان سال 1382 است. امروزه در دنیا 2میلیون شترمرغ یافت می شود که بیش از 10هزار قطعه آن در ایران وجود دارد. در کشورهای کانادا، آمریکا، چین، استرالیا، برخی از کشورهای اروپایی و در اکثر کشورهای خاورمیانه پرورش این پرنده امکانپذیر است و به دلیل اینکه از پوست، گوشت، پر و سایر اندامهای این پرنده استفاده می شود، پرورش آن در دیگر کشورهای جهان مرسوم شده است. اروپایی ها بیشترین متقاضیان گوشت شترمرغ اند و حدود 70 درصد صادرات شترمرغ آفریقا را جذب می کنند و ژاپنی ها هم خواهان پوست شترمرغ هستند. ایران در حال حاضر رقیبی جدی برای دیگر رقبای جهانی خود در این صنعت محسوب می شود و در آینده نزدیک جزو کشورهای صاحب نام تولیدکننده شترمرغ خواهد شد.
شترمرغ دارای محصولاتی فراوان و پرارزش بوده و با داشتن راندمان اقتصادی بالا و سازگاری با شرایط نامساعد بیابانی به شدت مورد توجه قرار گرفته است به گونه ای که بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان از شترمرغ به عنوان دام آینده در بسیاری از مناطق نام می برند.
شترمرغها عمری طولانی دارند که در صورت مدیریت صحیح تا 40 سال تولید اقتصادی خواهند داشت. در جدول 1 محصولات تولید شده توسط گاو و شترمرغ مورد مقایسه قرار گرفته است.
یکی از خصوصیات مهم و بارز شترمرغهای بالغ مقاومت آنها در مقابل نوسانات دمایی و نیز افزایش شدید دمای محیط است، این حیوانات دامنه حرارتی بین 15- تا 56+ درجه سانتی گراد را براحتی و بدون ایجاد مشکلی تحمل می نمایند. به همین علت نگهداری آنها بسیار آسان بوده و نیاز به امکانات و تاسیسات خاصی ندارند. این حیوان به دلیل دارا بودن خصوصیات بدنی ویژه مصرف آب ناچیز دارد، به همین دلیل تامین آب آشامیدنی یک واحد پرورش شترمرغ در یک منطقه کم آب بوسیله تانکر مقرون به صرفه است. همچنین به دلیل توانایی این پرنده در خصوص استفاده از علوفه خشک، نیازی به زمین کشاورزی و علوفه کاری سالیانه ندارد. اساسا این حیوان، مناطق نیمه خشک همراه با علفزارهای کوتاه و پوشش گیاهی محدود را به مناطق مرطوب و بارانی با علفزارهای متراکم ترجیح می دهد.
با توجه به موارد فوق و درنظر گرفتن این نکته که حدود 70 درصد وسعت ایران را مناطق بیابانی، زمینهای پست و اراضی لم یزرع تشکیل می دهد، می توان نتیجه گرفت که شرایط اقلیمی و جغرافیایی حاکم بر کشور ما زمینه بسیار مناسبی را برای ایجاد و گسترش صنعت پرورش شترمرغ در اکثر نقاط کشور فراهم آورده است. بنابراین با اتخاذ تصمیمات مناسب و صحیح زمینه را برای صادرات فراورده های حاصل از این حیوان به کشورهای اروپایی فراهم
کرد.
مقایسه میزان تولید شترمرغ و گاو گوشتی
 شرح
 شترمرغ
 گاو
 تعداد فرزندان در سال
 30
 1
 زمان جوجه در آوری یا مدت آبستنی
 42 روز
 280 روز
 مدت زمان تشکیل نطفه تا کشتار
 407 روز
 645 روز
 گوشت خالص استحصالی در یک دوره
 1200 کیلوگرم
 250 کیلوگرم
 چرم تولیدی در یک دوره
 30 جلد
 1 جلد
 پر تولید شده
 137 کیلوگرم
 -----
به طور کلی مزیت گسترش صنعت پرورش شترمرغ در مقایسه با دیگر ماکیان در موارد زیر خلاصه می شود: ...
1- مقاومت خوب شترمرغ
الف) به علت تنوع اقلیمی کشور ایران، پرورش این حیوان در جای جای ایران امکانپذیر است.
ب) مقاومت در برابر نوسانات دمایی (oc 15- تا 50+)، مناسب برای مناطق سردسیر و گرمسیر(همدان و کرمان).
ج) مقاومت در شرایط نامساعد بیابانی (یزد، کرمان، خراسان). ...
2- تغذیه آسان
الف) تنوع استفاده از گیاهان مختلف.
ب) ضریب تبدیل مناسب
ج) وابستگی کم به اقلام و خوراکهای وارداتی(مناسب ایران).
د) مصرف کم آب ( مناسب مناطق کویری).
ه) عدم نیاز به وسایل و تجهیزات خاص جهت خوراک دهی.
3- کیفیت انحصاری محصولات
الف) عالیترین و لوکس ترین چرم را تولید می کند.
ب) زیباترین پرهای تولیدی را داراست.
ج) چربی آن در موادآرایشی- بهداشتی استفاده می شود.
د) ژلاتین استخوان آن به عنوان جداره کپسولهای دارو کاربرد دارد.
ه) مغز کوچک آن در درمان عارضه آلزایمر استفاده می شود(در حد تحقیق ).
و) تاندون پای آن قابلیت پیوند به انسان دارد. ( در حد تحقیق ).
ز) گوشت فوق العاده آن که کم ترین چربی ( مناسب بیماران قلبی )، کلسترول کم ( 600 میلی گرم در کیلوگرم )، چربی اندک (1/1 درصد)، پروتئن خوب ( بیش از 20 درصد) و تردی گوشت آن را می توان نام برد.
4- مزایای دیگر
الف) دوره اقتصادی تولید طولانی داشته که به 40 سال می رسد.
ب) میزان جایگزین این حیوان در گله به 3-2 درصد می رسد.
ج) نیاز آبی کمی داشته، مدفوع کمی تولید می کند و برخلاف طیور دیگر کمترین تاثیر را بر محیط زیست و آلودگی آبهای سطحی دارد.
جانورشناسی و خصوصیات شترمرغ ...
شترمرغ حیوانی است مهره دار(Phylum Choroata) و از رده پرندگان (Class Aves Birds)، خانواده شترمرغیان (Struthioniformes) و جنس شترمرغ (Ostrich) می باشد.
شترمرغ از جمله بزرگترین پرندگان(Ratites) بوده و حیوانی است که به سرعت می دود و طول گام آن به 5 متر نیز می رسد. گردنی دراز، پاهایی قوی، سر کوچک، فاقد دندان، همه چیز خوار،بالهای کوچک و بلند بودن مژه ها از خصوصیات دیگر این حیوان است.
شترمرغ و پنگوئن پرنده هایی هستند که قدرت پرواز ندارند ( شترمرغها به علت نداشتن ستون فقرات و نبودن محلی برای چسبیدن ماهیچه های پرواز نمی توانند پرواز کنند). استخوانهای شترمرغ توخالی و ساق پا کورتکس ضخیمی دارد و در پای خود دو انگشت دارد و جناغ سینه آن فاقد تیغه (Keel) می باشد. پرهای قسمت سر و گردن و پا کم، نرم و بدون ساقه بوده که به پرهای غیر اصلی معروف است.
شترمرغ فاقد چینه دان بوده ولی پیش معده آن به عنوان مخزن ذخیره غذا و دارا بودن غده های ترشحی فراوان (300 عدد) باعث هضم غذا و ورود آن به سنگدان می شود. سنگدان با داشتن عضلات قوی و انقباضات زیاد باعث هضم بیشتر غذا شده و غذا به روده ها وارد می شود. روده کوچک حدودا 6 متر طول دارد و طول روده بزرگ 3 برابر روده کوچک است (سکوم 1 متری و کولون 15 متری ). بنابراین وجود روده های طویل باعث می شود مدت زمان عبور غذا طولانی باشد ( 40-36 ساعت )، به طوریکه حیوان مقدار بسیار زیادی از انرژی خود را از تخمیر میکروبی غذا در روده بزرگ بدست می آورد.
شترمرغ دارای قلبی بزرگ و کامل به وزن 800 گرم بوده و دستگاه تنفس آن به شکل کیسه هوایی بوده و هر شش پرنده حدود 5 کیسه هوایی دارد. شترمرغها از کیسه های هوایی برای کاهش دمای بدن از طریق نفس نفس زدن استفاده می کنند. تعداد تنفس نرمال 12-7 دم در دقیقه می باشد.منقار شترمرغ 15-12 سانتی متر طول دارد و سوراخهای بینی در جلوی منقار قرار دارند.
شترمرغ فاقد کیسه مثانه بوده و دستگاه تناسلی در شترمرغ نر شامل دو بیضه و یک آلت تناسلی در کلوآک می باشد و دستگاه تناسلی ماده شامل یک تخمدان منفرد همراه با یک کلیتوریس کوچک در کلوآک شکمی می باشد. تشخیص جنسیت جوجه ها بسیار مشکل و وقت گیر است ولی در 8-7 ماهگی قابل تشخیص است. از نظر ظاهری تشخیص جنس نر از ماده به شرح  زیر می باشد: ..
مقایسه نر و ماده ...
چشم : چشم ماده ها کوچکتر از نرهاست.
رنگ دم : در نرها سفید است.
رنگ پرها:  در ماده ها خاکستری است و نرها پرهای بیشتری دارند.
رنگ پاها:  در نرها قرمز و در ماده ها خاکستری است.
تقسیم بندی شترمرغ به صورت زیر است:...
1- شترمرغ آفریقای جنوبی (گردن آبی): محل زندگی آن در زیمباوه و نامیبیا بوده و پرهای زیادی داردو جوجه های مقاوم تری داشته و درصد تولید تخم کمتر ولی درصد زنده مانی بیشتری دارد. مشخصات کامل آن در جدول بعدی آمده است.
2- شترمرغ آفریقای شمالی (گردن قرمز): این شترمرغ ها قدی بلند داشته و تولید گوشت در آنها بیشتر و بلوغ آنها دیرتر و تولید تخم در آنها کم می باشد.
3- شترمرغ سومالی: به آنها گردن آبی هم گفته می شود. دامنه پرورش آنها کم بوده و در کنیا و اتیوپی نگهداری می شوند.
4- شترمرغ آفریقای شرقی: گردنی قرمز داشته که محل زندگی آن تانزانیاست و در ایالات متحده به صورت وسیع پرورش داده می شود.
5- شترمرغ اهلی (گردن سیاه): حیوانی مطیع بوده و تولید تخم در آنها بالاست، اما تولید جوجه ضعیف و با جثه کم و تولید کم گوشت از معایب آنهاست.
ویژگی شترمرغ گردن آبی (آفریقایی)
وزن: 110 تا 130 کیلوگرم در 13-10 ماهگی تولید تخم: 70-30 عدد در سال ( از اسفند تا آذر) ولی در سال اول 20-10 عدد که در 7 سالگی به 70 عدد می رسد.
قد: 2/1تا 5/2 متر رشد: 30-25 سانتی متر در ماه
سرعت حرکت: 60 کیلومتر در ساعت( به مدت 20 دقیقه) جوجه تولیدی در سال: 45-20 جوجه
سن بلوغ نر: 30-18 ماهگی دوره انکوباسیون: 42 روز
سن بلوغ ماده: 24-18 ماهگی زمان کشتار: 13-11 ماهگی
نسبت نر به ماده: 25 تا 40 درصد* وزن تخم: 5/2-2/1 کیلوگرم
چرم: 5/1-3/1 متر با کیفیت عالی تعداد پرها: 50-45 عدد
گسترش جغرافیایی: سرتاسر جهان گوشت تولیدی: 80-75 کیلوگرم
گوشت: قرمز، سدیم و کلسترول کم، آهن فراوان زمان پختن گوشت: 2-5/1 ساعت
*هردو شترمرغ ماده با یک شترمرغ نر، یک گله را بوجود می آورند که به آن Trioمی گویند.
خصوصیات یک شترمرغ خوب: ..
1- دائم در حال حرکت باشد.
2- عدم پر ریزی و راست بودن ناخن پاها.
3- عدم مشاهده ترشحات بینی و چشم، همراه با گردنی راست و در حال حرکت.
4- شترمرغها در هوای بارانی ترجیح می دهند که در زیر باران بوده تا اینکه به زیر سرپناه بروند.
5- شترمرغ در هر ماه 10 اینچ رشد می کند که در پایان سال اول به 115-110 کیلوگرم می رسد.
6- طول بدن نر در زمان بلوغ 9-6 فوت و در ماده ها 6-5/5 فوت است.


نویسنده متن فوق: » محمد رضا زارع ( سه شنبه 86/4/12 :: ساعت 12:0 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

آشنایی با آنزیم فیتاز
باکترویسین و باکتریوفاژ جایگزین آنتی بیوتیک ها می شوند
اسیدی فایر در تغذیه طیور
بتائین چیست
وظایف ویتامین C در طیور
آنتی بیوتیک به عنوان محرک رشد در طیور
پری بیوتیک چیست
مصرف گوشت شترمرغ برای افراد دچار فشارخون مفید است
ال کارنیتین چیست
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 175
>> بازدید دیروز: 6
>> مجموع بازدیدها: 1235318
» درباره وبلاگ من

پرورش شتر مرغ

» پیوندهای روزانه

فروشگاه فرافر [16]
روغن قلم شتر مرغ [3]
روغن صورت شتر مرغ [2]
فروشگاه محصولات شتر مرغ [5]
جزوه آموزشی پرورش شتر مرغ در 405 صفحه [3361]
انواع طرحهای شتر مرغ [2071]
علوم دامی [730]
اطلاعات علمی شتر مرغ [3377]
پرورش شتر مرغ [3751]
بانک اطلاعاتی شتر مرغ [4057]
موسسه شتر مرغ کانادا [1817]
پوست تخم شتر مرغ [1560]
شرکت آتی نگر [402]
موسسه تحقیقاتی شتر مرغ [1511]
ostrich farm [429]
[آرشیو(55)]

» فهرست موضوعی یادداشت ها
پرورش شتر مرغ[16] . تغذیه[2] . ( یونجه[2] . ، سویا[2] . ، مکملهای معدنی[2] . جو[2] . جوجه[2] . درباره[2] . ذرت[2] . علوفه[2] . شترمرغ[2] . مولد[2] . و شبدر ) و کنستانتره[2] . ویتامینه[2] . ضد عفونی . فرمالین . فضای لازم برای شتر مرغ . کشتار شتر مرغ . گوشت شتر مرغ . سن یک سالگی . شتر مرغ . حاصل از کشتار . درآمد . بازگشت سرمایه . بررسی مقایسه ای در تولید تخم ،وضعیت نطفه داری، جوجه کشی و هچ . پرمنگنات . تمیز کردن جایگاه . جدول براورد سود وزیان طرح: . تاسیسات پرورشی جوجه ها . تاسیسات جوجه کشی: .
» آرشیو مطالب
kave1
kave2
kave3
kave4
kave5
kave6
kave7
kave8
فروردین 87
شهریور 87
اسفند 87
فروردین 88
دی 93
آذر 89

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
سه قدم مانده به....
کسب و کار ودر امد اینترنتی
فروشگاه طرح و نقشه شتر مرغ
دهیاری روستای هرفته

» صفحات اختصاصی
نرم افزار جامع مدیریت گاوداری

» لوگوی لینک دوستان


» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو


» طراح قالب